Sint-Andries kwartier herleeft

4e wijk - Antwerpen

 

EXPO" 30 JAAR WIJKREUS "
31 MEI TOT EN MET 23 JULI 2008 - 9 UUR TOT 17.30 UUR.
TENTOONSTELLINGSGANG CoStA, SINT·ANDRIESPLAATS 24.
( MAANDAG GESLOTEN ).

 

Op 2 september 1978 werd de reus "Zotte Rik", een kunstwerk van Paul De Vierman, gedoopt. Zijn meter is Leona Detiege, toen schepen voor cultuur en de peter was Wilfried Van Nespen, conservator van de Oudheidkundige Musea van de Stad Antwerpen. In de voormiddag trok de reus onder begeleiding van de toenmalige drumband "De Heropbouwing" en de Volksharmonicaïsten naar het stadhuis. Het reuzenlied werd gecomponeerd door John Lundstrom en de "reuzendans" werd uitgevoerd door leerlingen van de turnkring "De Hoop". Een heuse doopakte werd opgesteld en suikerbonen werden uitgedeeld door Alice Roossens, de toenmalige ondervoorzitster van onze vereniging. Doopkaartjes werden gedrukt. Zotte Rik werd ook opgenomen in het Internationaal Studiecomite voor Ommegangsreuzen. De reus was ook te gast bij de doopplechtigheid van collega's "De Slijkschepper" te Berchem en "Anneke Mossel" van linkeraever. Hugo Baets ontwierp de "reuzenkinderen", kleine reusjes die de kinderen voorstellen die achter Zotte Rik liepen. Deze groep werd voor het eerst uitgenodigd in de stoet te Boom in 1980. Drie verjaringsbals werden georganiseerd in de lokalen van de Stadsreiniging. Zotte Rik nam deel aan de feesten van Neerland in Wilrijk. Een jaar later was hij te gast bij "De Haantjes" in Hemiksem en stapte hij mee in "De Stoet der Stoeten". De reus ging mee in de optocht "150 jaar Belgie" en het jaar daarna wandelde hij met de prominenten de autovrije Hoogstraat in.
Vele keren deed Zotte Rik mee aan de Reuzenommegangen te Deurne tijdens de bevrijdingsfeesten. In de Rederijkers-ommegangen die de Stad Antwerpen organiseerde n.a.v. de Antwerpse Kermisweek was de reus vele malen present. Ook scholen vroegen hem tijdens hun kermisactiviteiten, zoals het Sint-Eduardusinstituut te Merksem, de Silo 10, het Sint-Jan Berchmanscollege en het Sint-Ludgardisinstituut. De kinderen van de gezinnen van "KWB-Koekestad" dansten graag rond Zotte Rik.
T.g.v. de sinterklaasperiode beitelde Walter Geluyckens Zotte Rik-vormen in beukenhout die met marsepein gevuld werden door Joop van der Valk. De reus stapte ook mee in de sinterklaasstoet van de Stad Antwerpen. Van het haakwerk met de beeltenis van Zotte Rik werd het patroon geschonken aan het Vormings-, Bezigheids- en Ontspanningscenter "Erga". Ook werd de reus nagemaakt in brooddeeg, in klei en in borduurwerk. In 1986 kwam Zotte Rik op de BRT-televisie tijdens de Kindervreugd-show in het Sportpaleis. De reus was bij de viering "100 jaar Coca-Cola" en liep de braderij door van het winkelcentrum in de Nationalestraat. Hij was ook te gast bij de Pompstraatteesten van de studenten­ vereniging "Aymie" en bij de wijkfeesten van het Cultureel Ontmoetingscentrum. Met het KNS-gezelschap ging hij in stoet naar de Bourlaschouwburg voor de premiere van het toneelstuk "De droom van Zotte Rik " van Jan Christiaens sr. Een wedstrijd om het origineelste Zotte Rik-gebak, uitgeschreven door de Syndicale Unie voor het Brood-, Banket-, Chocolade- en Ijsbedrijf, werd gewonnen door bakker Bruers uit de Bredestraat. N.a.v. het 100jarig bestaan van de harmonie "Arbeid en Kunst" en van de Stadstrommelaars begeleidde de reus de feestelingen in de optocht naar het stadhuis. Zotte Rik reisde mee naar de wijk "Cool" in Rotterdam en was vele keren op post tijdens de Seminivieringen van A.K.S.I.E.



© 2007 Sint-Andries kwartier herleeft, last edit 08/20/2008